Foremki silikonowe – dlaczego warto je mieć?

W kuchni zwykle przydają się różnego rodzaju formy i foremki. Najczęściej służą nam do wypieków. Można jednak wybrać takie, które będą miały uniwersalne zastosowanie. Warto więc posiadać na wyposażeniu kuchni foremki silikonowe, które można używać na różne sposoby.

Pieczenie ciasta, a silikonowe foremki

 

Pieczenie w silikonowych foremkach ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że ciasto w nich nie przywiera i łatwo się je wyjmuje. Zapewniają lepszą cyrkulację powietrza, co skraca czas pieczenia. Poza tym są lekkie, łatwe w czyszczeniu i przechowywaniu oraz nie chłoną zapachów. Silikon jest dosyć trwałym materiałem, więc wykonane z niego foremki z pewnością długo nam posłużą.

 

Bogata różnorodność form silikonowych sprawia, że można wybrać modele dokładnie spełniające nasze oczekiwania. Poza tym dostępne foremki o różnych kształtach – idealne na specjalne okazje, jak np. święta lub urodziny.

 

Foremki silikonowe na zimno

 

Silikonowe foremki sprawdzą się również podczas przygotowywania różnego kształtu galaretek, które następnie można wykorzystać do dekoracji jakiegoś ciasta, bądź nadać potrawie oryginalny kształt. Możliwości jest całkiem sporo. Nie muszą być to jedynie kostki lodu w wybranym kształcie. Silikonowe formy można również wykorzystać do robienia lodów własnej roboty lub innego typu deserów lub sorbetów. Foremki silikonowe będą inspiracją dla wielu wyjątkowych deserów, ciast lub dań.