Jak wybrać dobrą sokowirówkę?

Przyrządzanie naturalnych i smacznych soków, które nie zawierają cukru, ani sztucznych konserwantów, jest prostsze niż się wydaje. Bowiem potrzebny jest do tego tylko dobry sprzęt. Świetnym pomysłem jest zakup sokowirówki, która pozwoli cieszyć się smakiem świeżo wyciskanych soków przez cały rok. Czym więc kierować się przy zakupie tego urządzenia?

Parametry i elementy budowy 

Istotną kwestię stanowią zarówno parametry, jak i elementy budowy sprzętu. Przy jego wyborze należy zwrócić uwagę m.in. na moc, obroty, a także ostrza. Ma to wpływ na skuteczność urządzenia oraz komfort pracy. Dobra sokowirówka powinna być wyposażona w ostrza centryczne. Doskonale radzą sobie one z owocami oraz warzywami. Najczęściej połączone są z sitkiem, umieszczone na jego dnie. Sitko natomiast, najlepiej gdy jest wykonane ze stali nierdzewnej. Duże znaczenie ma także moc silnika. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów sokowirówek, które różnią się mocą. Aby sprzęt poradził sobie w każdej sytuacji, powinien mieć około 500 W.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Urządzenie powinno posiadać także regulację obrotów. Jest to szczególnie ważne przy wyciskaniu soków z twardszych owoców i warzyw. Sokowirówki mają najczęściej dwa stopnie prędkości. Ich regulacja może być elektroniczna lub mechaniczna. Uznaje się, że elektroniczna jest płynniejsza od mechanicznej. Bardzo ważna jest także wielkość otworu urządzenia. Wpływa to na wielkość, a także ilość owoców, którą można przetwarzać jednocześnie. Warto zdecydować się na urządzenie z większym otworem.