emaliowane garnki

Jak wybrać dobry garnek emaliowany?

Garnki emaliowane to zdecydowanie najzdrowsze garnki do gotowania, szczególnie dla dzieci i alergików. Garnki pokryte emalią jako jedyne nie wchodzą w reakcje chemiczne z żadnymi potrawami.

Jak wybrać dobry garnek emaliowany?

Kryteria wyboru garnków emaliowanych są podobne jak w przypadku garnków wykonanych z innych materiałów. Przede wszystkim muszą być solidnie wykonane i z wysokiej jakości materiałów.
Dobry garnek posiada grube dno i grube ścianki. Dzięki temu ciepło jest równomiernie rozprowadzane i długo utrzymuje się we wnętrzu garnka. Najlepiej kupować garnek od razu z pokrywką, która będzie idealnie dopasowana. Warto też wybrać garnek emaliowany z uchwytami, które nie przewodzą ciepła, w przeciwnym wypadku trzeba będzie używać rękawic kuchennych.

Niektóre fabryki nadal stosują tradycyjne metody wykonywania wzorów, dlatego nawet garnki z tego samego kompletu mogą się różnić wyglądem, ale właściwości będą miały takie same.
Nowoczesne garnki emaliowane przystosowane są do każdego rodzaju kuchenek, włącznie z indukcyjnymi i do mycia w zmywarkach.

Jak dbać o garnki emaliowane?

Emalia to rodzaj szkła nakładanego na metal i wypalanego w wysokich temperaturach. Niestety emalia wrażliwa jest na uszkodzenia mechaniczne, pod wpływem których ulega zarysowaniom lub odpada. Do mieszania potraw w garnkach emaliowanych należy używać łyżek i łopatek o gładkich krawędziach wykonanych z drewna, silikonu lub teflonu. Nie wolno stosować akcesoriów wykonanych z metalu, które mogą powodować zarysowania. Do mycia garnków emaliowanych należy korzystać z miękkich gąbek. Bogaty wybór garnków można znaleźć tutaj.