Mikser ręczny czy stacjonarny? Jaki model wybrać?

Miksery kuchenne to zdecydowanie jeden z najbardziej podstawowych sprzętów codziennego użytku w kuchni. Jego obecność jest obowiązkowa, ponieważ umożliwia wykonanie szeregu różnego rodzaju potraw i wypieków. Powstaje jednak pytanie, czy lepie jest kupić mikser kuchenny w formie stacjonarnej, czy może lepszym wyborem będzie model ręczny? Która z tych dwóch wersji będzie lepsza?

Cechy charakterystyczne miksera stacjonarnego

Miksery stacjonarne to duże i często bardzo ciężkie maszyny, które składają się nie tylko z samego miksera, lecz także z dużej misy. Cechą charakterystyczną takiego urządzenia jest bardzo duża moc oraz niezwykle pojemna misa, co pozwala dzięki nim wykonać naprawdę potężne porcje półproduktów do dalszego przygotowywania potraw.

Ich dużą wadą jest wysoka cena, bardzo duża waga, oraz nieporęczność wynikająca ze sporych rozmiarów.

A może wybrać mikser ręczny?

Jeśli zależy komuś na niewielkim mikserze, który zmieści się nawet w najbardziej kompaktowej kuchni, poleca się wybranie wersji ręcznej. Jest to mikser bardzo tani, lekki, poręczny i praktyczny. Co prawda nie posiada dużej mocy, jak wersja stacjonarna, oraz nie jest tak wytrzymały i odporny na uszkodzenia, jednak w wyniku niskiej ceny wady te nie powinny stanowić dużego problemu.

Co wybrać?

Wybór pomiędzy tymi dwoma modelami powinien być podyktowany, tak naprawdę tym ile posiada się w domu przestrzeni. Jeśli będzie wystarczająco dużo miejsca na mikser kuchenny stacjonarny, powinno się mimo wszystko zainwestować w ten nieco droższy model. Jeśli jednak miejsce to towar deficytowy, zupełnie wystarczająca będzie wersja ręczna.