Młynek do kawy: żarnowy czy udarowy

Zapach świeżo mielonej kawy o poranku, czy może być coś przyjemniejszego? By to uzyskać wystarczy dobry młynek. Tylko jaki wybrać?

Rodzaje młynków do kawy

Wyróżnia się dwa główne typy młynków do kawy: ostrzowe (lub inaczej udarowe) oraz żarnowe. Pasjonaci kawy wybierają jednak zwykle te drugie. Jest ku temu kilka powodów.

Młynki ostrzowe to te najbardziej powszechne z metalowymi ostrzami, mogą być zarówno ręczne, jak i elektryczne. W kuchni wykorzystywane są często nie tylko do kawy, ale też do mielenia przypraw. Mają jednak tę wadę, że mielą ziarna bardzo nierównomiernie, z jednej strony tworząc większe grudki, z drugiej sporo pyłu, a to źle wpływa na aksamitność napoju. Dodatkowo w wersji elektrycznej młynki udarowe często przegrzewają ziarna, co też wpływa niekorzystnie na smak kawy.

Młynek do kawy żarnowy pozbawiony jest powyższych wad, dlatego właśnie ta technologia króluje wśród miłośników kawy. Wadą takiego rozwiązania jest jednak cena. Dostępne są oczywiście tańsze wersje, wystarczające do amatorskiego parzenia kawy, ale profesjonalne młynki żarnowe potrafią kosztować krocie.

Na co zwracać uwagę kupując żarnowy kubek do kawy

Dobry, amatorski młynek do kawy żarnowy to może nie najtańsze rozwiązanie, ale wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Zasadniczo wybrać trzeba między młynkiem z żarnami metalowymi i ceramicznymi. Te pierwsze są głośne, ale za to niezwykle trwałe. Młynki z żarnami ceramicznymi są cichsze, ale łatwiej ulegają uszkodzeniom. Do tego warto zwrócić uwagę, czy dany młynek ma możliwość regulacji grubości mielenia.
Oferta sprzedażowa młynków do kawy dostępna w tym miejscu.