Nowe wersje klasycznych tortownic

Na rynku nadal bardzo popularne są standardowe tortownice wykonane z blachy lub aluminium, jak i takie zupełnie w nowej odsłonie. Unowocześnienie form do tortów wiąże się niestety również z wyższą ceną produktu, jednak znakomicie się w nich piecze, bez konieczności np. wykładania formy papierem czy smarowania i wysypywania mąką lub bułką tartą. To zdecydowanie przyspiesza i ułatwia wszelkie prace.

Tortownica z silikonu

Tortownica silikonowa to bardzo popularna w ostatnim czasie forma do pieczenia. Tortownica wykonana z tego materiału jest bardzo odporna na działanie nawet wysokich temperatur, a przy tym jest też niezwykle łatwa w czyszczeniu. Łatwość czyszczenia w dużej mierze przyczynia się do tego, że chętnie korzysta się z tortownicy silikonowej. Bardzo łatwo wyciąga się z niej tez ciasto, a sama forma często wyposażona jest w szklaną podstawkę, dzięki czemu, świeżo upieczone ciasto można od razu umieścić na stole, bez konieczności przekładania na dodatkową paterę czy talerz.

Tortownica silikonowa zwykle dostępna jest w formie bez wyjmowanego dna, w sklepie aledobre.pl gdzie w całości wykonana jest z silikonu, który ze względu na swoją giętkość, pozwala na łatwe wyciąganie ciasta, lub w wersji szklanej (silikonowa ze szklanym wyjmowanym dnem). Zwykle tego typu forma posiada odpinaną obręcz, znacznie ułatwiającą wyciąganie ciasta, a dodatkowo ma już dołączoną, wspomnianą wcześniej szklaną podstawkę. Dzięki temu ciasto możemy też kroić bezpośrednio na szklanym spodzie (pamiętajmy, że w standardowej formie silikonowej nie można kroić).

Na rynku znajdziemy też tortownice ceramiczne (porcelanowe), wykonane z silikonu z porcelanowym, wyjmowanym dnem. Jej funkcjonalność jest taka sama jak w przypadku formy silikonowej ze szklanym dnem. Zwykle jednak ten model tortownicy jest trochę cięższy niż tortownica szklana.