ocet balsamiczny potrzebny w każdej kuchni

Ocet balsamiczny – produkcja i właściwości

Ocet balsamiczny to składnik o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Z jego wartości odżywczych zdawano sobie sprawę już w wieku XIV. Wówczas ocet ten był jednak bardzo drogi i mało kto mógł sobie na jego zakup pozwolić.

Ocet balsamiczny – produkcja

Do tego aby wyprodukować jeden litr octu balsamicznego należy przygotować około 150 kg winogron. Sam proces produkcji jest bardzo długi. Niestety dostępny w sklepach ocet balsamiczny najczęściej produkowany jest z produktów zagęszczonych. Tymczasem dobrej jakości ocet można poznać po czarnej barwie i gęstej konsystencji. W skład octu wchodzą cenne węglowodany. Poza tym zawiera on sporo potasu, a także magnez, wapń, sód czy fosfor.

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest produktem bardzo zdrowym, który warto wprowadzić do swojej diety. Polecany jest osobom, które cierpią z powodu zaburzenia pracy jelit. Poza tym balsamico dobrze wpływa na układ krążenia. Jego regularne spożywanie powoduje spadek ryzyka zachorowania na miażdżycę. Ponadto zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia jest też jego wpływ na włosy, paznokcie i skórę. Ocet balsamiczny uniemożliwia również rozwój infekcji grzybiczych. Co ciekawe, po składnik ten powinny też sięgnąć osoby odchudzające się. Ocet balsamiczny to naturalny sposób na zadbanie o swoją wagę. Spożywany regularnie przyspiesza proces spalania tłuszczu oraz reguluje wchłanianie toksyn. W średniowieczu stosowano go natomiast przede wszystkim w leczeniu problemów żołądkowych. Dzisiaj ceniony jest też w kuchni. Często dodaje się go do dań makaronowych, sałatek czy marynat do mięsa. Podkreśla również smak niektórych deserów. Trzeba jednak uważać z jego ilością. Jest tak wyrazisty, że może szybko zdominować smak całej potrawy. Dlatego zwykle wystarczy dodać zaledwie kilka kropel.

Więcej na www.AleDobre.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *