Pyszne dania z musztardą miodową

W naszych kuchniach przyzwyczajamy się zazwyczaj do konkretnej puli produktów, co sprawia, że potem trudno jest nam przestawić się na nowości. Tymczasem istnieje wiele ogólnie dostępnych przypraw i dodatków, które świetnie sprawdzą się nawet w typowo polskiej kuchni, dodając daniom delikatnego smaku i ciekawego aromatu.

Choć w naszych domach często goszczą rozmaite musztardy, to jednak musztarda miodowa jest nadal rzadko spotykana. Tymczasem świetnie wpływa na smak wielu potraw.

Musztarda miodowa

Skład musztardy miodowej

Nie bez powodu musztarda ta nazywa się miodową – jednym z jej składników zdecydowanie jest miód. Warto wybierać polskie produkty, w przypadku których stosuje się rodzimy, naturalny mód o stonowanym, delikatnym smaku. Prócz tego do musztardy dodaje się również inne składniki, m.in. lekki ocet winny czy gorczycę do przełamania smaku; wszystko zależy od tego, jaki typ musztardy z miodem wybierzemy.

Do czego dodawać?

Musztarda bazująca na miodzie świetnie sprawdzi się jako baza do tworzenia glazury do mięs zapiekanych w piekarniku – będzie miała lekki smak, dodatkowo pozwoli na „zezłocenie” i stworzenie lekkiej skórki. Co więcej, jest świetnym składnikiem sosów na gorąco, zwłaszcza tych serwowanych do mięs, jak również zimnych dressingów do sałatek ze świeżych warzyw, również w dodatku do rozmaitych serów.