zapiekanka

W czym zrobić zapiekankę?

W Polsce wiele dań cały czas przygotowuje się na głębokim tłuszczu, co przekłada się potem nie tylko na otyłość, ale również pojawianie się zmian miażdżycowych czy problemy z cholesterolem. Tymczasem istnieje wiele pokrewnych sposobów, które nie wymagają stosowania tak dużej ilości tłuszczu, a świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania posiłków. Jednym z tych sposobów jest zapiekanie.

Rozmaite zapiekanki kojarzą nam się przede wszystkim z bułką z pieczarkami i serem, serwowaną w kurortach nadmorskich. Pyszne zapiekanki na obiad możemy jednak wykonać sami – wystarczy dobrać odpowiednie naczynia do zapiekania.

naczynkadozapiekania

Wyższe czy niższe?

Na pewno istotna jest wysokość naczynia, ponieważ od niej zależy, co będziemy w nim przygotowywać. Niższe, ale większe powierzchniowo naczynia świetnie sprawdzą się do przygotowania tradycyjnych dań z makaronem, takich jak np. lasagne. Z kolei wysokie naczynie do zapiekania to świetny sposób na przyrządzeni zapiekanki wysokiej, a także zapiekanie np. warzyw w sosie.

Jaki materiał?

Najczęściej warto wybierać przede wszystkim dobry jakościowo materiał. Do zapiekania w ognisku świetnie sprawdzą się klasyczne naczynia żeliwne oraz gliniane. Do użytkowania w piekarniku warto wybierać albo szkło żaroodporne, oczyszczone z ołowiu, które będzie świetnie prezentowało potrawę podczas jej serwowania, albo ceramiczne – zdrowe i wytrzymałe.

Poniżej znajdziesz przykładowe naczynia do zapiekania: https://www.aledobre.pl/8933,Naczynia_do_zapiekania_male_2_szt_w_komplecie_JIA_Inc.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *