tradycyjny wałek do ciasta

Wałek do ciasta – nowoczesne tworzywa

Wybór wałków do ciasta na rynku jest o wiele większy niż się wielu osobom wydaje. Do niedawna królowały w sklepach przede wszystkim wałki drewniane, teraz się to zmienia.

Wałek wykonany z silikonu

Taki wałek jest bez wątpienia bardzo lekki i funkcjonalny. Za sprawą specjalnej powłoki ciasto nie przywiera do ich powierzchni oraz nie ciągnie się. Nadają się do mycia w zmywarce, a więc nie są trudne do utrzymania w czystości. Poza tym nie odbarwiają się i nie chłoną żadnych zapachów. Sprzedawane są w wielu wersjach kolorystycznych do wyboru. Bez problemu można je więc dopasować do aranżacji kuchni. Niektóre modele posiadają też regulowane uchwyty, co ułatwia pracę.

Wałek z tworzywa sztucznego i wałek termiczny

Również i w przypadku tych wałków do ciasta utrzymanie czystości nie jest problemem. Można je myć także w zmywarkach. Szybko schną i są higieniczne. W sklepach dostępne są w wielu wzorach i kolorach do wyboru. Są przy tym jednocześnie raczej tanie, a więc w razie potrzeby można je wymienić na nowe. Oprócz tego wartym uwagi rozwiązaniem są wałki termiczne, których wnętrze można napełnić wodą. W zależności od temperatury wody wałkowanie może być o wiele łatwiejsze. Przykładowo ciepła woda o temperaturze około 50 stopni Celsjusza pomaga w przygotowaniu ciasta na pierogi czy makaron. Z kolei woda zimna o temperaturze 10 stopni Celsjusza sprawdza się przy cieście francuskim i kruchym. W przypadku pozostałych rodzajów ciast o wiele lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie wody w temperaturze pokojowej, a więc takiej, której temperatura wynosi około 20-25 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *